Educatie

Schrijf en Zing je eigen lied

Geschreven woord

Omschrijving

Een uitdagende workshop die vraagt om zowel enige hersengymnastiek als muzikaliteit Ook heel geschikt als alternatief voor een Nederlandse- of Engelse taalles.

D.m.v. een associatiespel, dat kan op een aangedragen thema of boek/verhaal zijn, jongleren de deelnemers samen met de auteurs met woorden en zinnen tot er iets ontstaat dat lijkt op een couplet of refrein. Rijmen hoeft niet altijd als het maar lekker loopt. Als de tekst klaar is moet er een passende melodie en muziekstijl bij bedacht worden. Is de tekst romantisch, verhalend, grappig of uitbundig?

Ter kennismaking en met behulp van gitaar en percussie belichten Herman en Rita kort verschillende muziekstijlen uit bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië, Cuba, Afrika, Spanje en westerse populaire stijlen. Culturen die een belangrijke invloed hebben gehad op het eigen werk van beide auteurs.

Samen met de leerlingen proberen zij de nieuwe tekst uit op een paar muziekstijlen zoals tango, samba, rumba, calypso, flamenco, reggae, pop, rock, jazz of een Afrikaanse groove. Op de meest passende stijl gaat het hele gezelschap improviseren tot er een arrangement ontstaat. Het lied wordt uiteraard ter plekke opgenomen en kan vervolgens mogelijk uitgevoerd worden voor de andere leerlingen op school. Eventueel samen met de schoolband. Succes verzekerd!

Soort activiteit: Workshop

Discipline: Geschreven woord

Leerjaar: Groep 4 t/m 8

Duur: 75 minuten

min. aantal leerlingen: 15

max. aantal leerlingen: 34

Leerdoel:

samba-salad-groot.png

Afbeeldingen